lørdag den 11. januar 2014

Biblomst og havtorn i Himmelev grusgrav


Vær med, når Danmarks Naturfredningsforening (DN) giver naturen en hånd lørdag den 29. marts.
(Læs mere)
29/3 2014 kl 10 - …. ca 14?
Mødested: Nodesøen ved Roskilde lidt nord for Himmelev Rideklub Herregårdsvej 61
Kontakt: Bjørn Petersen roskilde@dn.dk   2982 6512

Udgravede grusgrave er spændende naturområder.
Der kommer planter og dyr, som ikke trives i det sædvanlige ”fede” landbrugsland. Orkideen biblomst er fx kommet til Himmelev skov, som et af kun 2 steder i hele Danmark. Det er spændende.
Og det er spændende om den klarer sig i kampen mod havtorn - en smuk busk med lange torne og sunde velsmagende bær. Havtorn breder sig helt vildt, og får den rigtig fat, dækker den store områder med sine rodskud, så ingen mennesker kan færdes der. 
29 marts trækker vi for 5. år i træk havtorn op med rod på ”biblomstskrænten” ved Nodesøen nord for Himmelev Rideskole. Vi bruger kommunens 4 extractigatorer; en slags overdimensioneret knibtang, der er god til at hive mindre træer op med rode. Træoptrækkere, kan man kalde dem. Se omtale her: http://www.dn.dk/Default.aspx?ID=25408
Det har fungeret rigtig godt, men på dele af skrænten er havtornbuskene tidligere blevet klippet og savet ned. Dér skyder masser af små tætte skud op, og dér kommer extractigatorerne til kort, fordi de nye skud knækker af, og de lave stubbe er for korte at få fat i. Derfor pønser vi i år på at kombinere gravning og træoptrækning: Nemlig grave det øverste af roden fri, så extractigatoren kan få fat dér. Så skal vi nok få has, også på de desværre nedklippede.
       Tag derfor gerne en god spade med – og arbejdshandsker; havtornene stikker!

DN Roskilde giver gratis motion, hygge og frokost til alle, der vil være med.
Vi tar os også tid til at se på tidlige forårstegn og snakke om biblomsternes og hele stedets biologi og natur. Blandt andet er det her, der er gjort klar til en fremtidig omfartsvej.

Vi håber på mange deltagere, både for hyggens og resultatets skyld: Får biblomsterne hjælpere nok, skal de nok klare sig overfor havtornen.
Nærmere oplysninger: Bjørn Petersen roskilde@dn.dk eller 2982 6512
(Alle er velkomne; også børn. Man behøver ikke tilmelde sig, men må gerne, hvis man vil)

PS: Biblomstskrænten er blandt andet også et lærings- og aktivitetssted for Trekronerskolen.
29/3 2014 kl 10 - …. ca 14?
Mødested: Nodesøen ved Roskilde lidt nord for Himmelev Rideklub Herregårdsvej 61
Kontakt: Bjørn Petersen roskilde@dn.dk  2982 6512


2 kommentarer:

  1. Super ide med sådan en "proptrækker" Den anden Biblomst lokalitet ved Søvind, lider også under man i sin tid (uvidende) blot skar småtræer ned. Nu springer det hele i krat og busk samt meterhøjt græs, der årligt skal bekæmpes. Mon afgræsning uden for Biblomstens vækssæson kunne være løsningen.
    I øvrigt forsøger man ved Søvind med bort skrab af overjorden (felter) i håb om at bedre betingelserne for Biblomst. Området ligner desvære nok et skakbræt om 10 år.

    SvarSlet
  2. Her har ligget lidt flere kommentarer om dårlig naturpleje på et par lokaliteter i Jylland.
    Jeg har fjernet dem selvom det er vigtige emner - fordi denne blog handler om natur i Roskilde kommune, og om ting, DN Roskilde har gang i.
    Jeg har opfordret kommentatorerne til at melde sig ind i DN, og i DNs Biodiversitetsnetværk og / eller Naturplejenetværket. Det er gode steder at drøfte disse emner med engagerede og vidende mennesker.
    DN Roskildes blog er nødt til at være nogenlunde koncentreret om Roskilde.

    Dog er der det specielle ved biblomst-pleje at arten kun findes 2 steder i hele DK. Derfor bliver den ene kommentar om biblomstlokaliteten ved Søvind stående.
    Og jeg nævner her at en anden skribent uddyber problemet ved Søvind, bl a med at en selvbestaltet lokal naturgenopretnings gruppe på ukyndig vis har hærget en dejlig oase til skade for dyr og andre værdier.
    Jeg håber, debattørerne vil ytre sig andre og mere relevante steder, for jeg vil ikke lukke nogens munde, men bare holde DN Roskildes blog på sin egen bane

    SvarSlet